Az őssejtlevétel fontossága

            1988-ban történt az első, köldökzsinórvérből származó őssejt-beültetés Franciaországban. Azóta több mint 30.000 hasonló transzplantáció történt világszerte, bizonyítván, hogy az őssejtek életet menthetnek.

            A szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére. Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerültek a beteg gyermek szervezetébe - a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe –, melyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezek a sejtek adják meg a végleges gyógyulás esélyét.

            Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel, melyek ugyanakkor számtalan más betegség gyógyítására is alkalmasak lennének. Manapság mintegy 80 betegségben használnak őssejteket terápiás célra. Ezek egy része vérképző szervi jóindulatú, vagy rosszindulatú megbetegedés, egy része egyéb daganatos betegség, egy része pedig autoimmun betegség. Az USA-ban már zajlanak azok a humán klinikai próbák, amelyek során neurológiai sérüléseket, illetve az 1. típusú diabéteszt kezelik saját, születéskor levett őssejtekkel.

            Nemcsak a köldökzsinórvérben, hanem a köldökzsinór szöveti állományában is találhatók őssejtek. A kötőszöveti őssejtlevétel jelentőségét az adja, hogy ezeket az őssejteket egyre gyakrabban alkalmazzák a klinikai terápiában, részben a köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel végzett terápia eredményességének javítására, részben azért, mert ezek a speciális őssejtek képesek bármilyen más sejtté, szövetté átalakulni, legyen szó akár porc-, csont-, vagy zsírszövetről. Kihasználván immunszupresszív hatásukat sikeresen alkalmazták már őket súlyos GvHD (Graft-versus-host disease = A GVHD az átültetett szövet immunreakciója a befogadó szövettel szemben) kezelésében, valamint más forrásból származó őssejtek transzplantációs hatékonyságának növelésében. A kötőszöveti őssejtek a regeneratív medicina legizgalmasabb területét jelentik manapság.

A KRIO Intézetről

            A KRIO Intézet Magyarország piacvezető őssejtbankja és Európa legnagyobb őssejtbank hálózatának, a FamiCord Group-nak a tagja, amely együttesen több mint 90 000 minta tárolását végzi, és eddig 31 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet. A vállalatcsoport őssejtbankjaiban, Európa számos országában – így Lengyelországban, Magyarországon, Spanyolországban, Romániában, Olaszországban, a Balkán és a Baltikum országaiban – abból a célból tárolnak őssejteket, hogy szükség esetén a családok gyógyításra később felhasználhassák azokat.

            A KRIO Intézet 2010-ben, Magyarországon elsőként, Európában pedig negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját, ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált. A KRIO Intézetből származtak azok a minták, amelyeket az első 3, családi őssejtbankból származó sikeres transzplantációhoz használtak fel magyar orvosok.

            Az őssejtek levétele a Szent Margit kórház szülészetén rutin eljárásnak minősül. A Krio Zrt. és a Szent Margit kórház szoros együttműködésének köszönhetően a levétel az előírásoknak megfelelően és szakszerűen történik.

           Segítséget kívánunk nyújtani leendő szülőknek a teljeskörű tájékozódásban.

           Érdeklődése esetén, kérjük keresse az Intézet szaktanácsadóját, Balogh Szilviát.

           (Tel: 06 20/555 0076)

CÍM:

1032 Bp. Bécsi út 132. A. ép. III. em.

RENDELÉS:

H-P:14-18

Hétfő : Tokics Éva

Kedd : Dr. Bárdos Péter

Szerda : Szentpéteri-Tátrai Ibolya

Csütörtök: Szántóné Kálmán Mária,

Péntek : Dr. Bárdos Péter vagy Rehákné Fehér Andrea

BEJELENTKEZÉS:

0036 -20-577-6607