u1u1

12–13 hetes UH (I. szűrés)

(betöltött 11. hét 4 naptól 14 hét 0 napig)


Kérjük, hogy a vizsgálatot megelőzően tájékozódjon a közvetlen rokonok között előforduló genetikai betegségekről és fejlődési rendellenességekről.A vizsgálat megkezdése előtt kérjük tájékoztassa a vizsgálót a saját illetve a családi kórelőzményről.

Hasi UH-t végzünk, melyet csak szükség esetén egészítünk ki hüvelyi vizsgálattal. Megmérjük a magzat hosszát (ülőmagasságát), ez ekkor 45-80 mm közötti. Ezzel lehetőség van a várandósság korának nagyon pontos megállapítására, melyet összevetünk az utolsó vérzés alapján számított korral.

Áttekintjük a koponyát, a gerincoszlopot, a mellkast és a hasüreget, vizsgáljuk a végtagokat és a szabályos testkontúrt. Ábrázoljuk a szívműködést, pontosan megmérjük a szívfrekvenciát. Felismerhető a többes terhesség.

Amennyiben a lelet felhasználásra kerül a kombinált teszt részeként, úgy a vizsgálatot az FMF protokolljának megfelelően végezzük, mely szerint több mérést követően tizedmilliméter pontossággal megadjuk a nyaki redő vastagságát, valamint vizsgáljuk az orrcsont meglétét.

Azon várandósok számára akik a 35. életévüket betöltötték Dr. Bárdos Péter végzi az UH vizsgálatot Fetal Medicine Foundation irányelvei szerint. A fentiek mellett vizsgálja a ductus venosus és a tricuspidalis billentyű áramlási paramétereit, mely vizsgálatok szintén a genetikai rendellenességek kiszűrésének hatékonyságát emelik.

A vizsgálat alatt rövid genetikai tájékoztatásra is lehetőség van, melynek során az anyai életkor szerinti genetikai kockázatot korrigáljuk a szűrővizsgálatok eredményével, hatásfokával.

Mivel ezen UH vizsgálat során nagyon fontos, hogy a megfelelő terhességi időszakban történjen, kérjük terhesgondozó orvosával már a bejelentkezés előtt pontosan számolják ki, hogy mikor tölti be a 12. terhességi hetet. Ezt az időpontot a bejelentkezéskor is diktálja be. A vizsgálat az ezt követő 10 napban esedékes.

CÍM:

1032 Bp. Bécsi út 132. A. ép. III. em.

RENDELÉS:

H-P:14-18

Hétfő : Tokics Éva

Kedd : Dr. Bárdos Péter

Szerda : Szentpéteri-Tátrai Ibolya

Csütörtök: Szántóné Kálmán Mária,

Péntek : Dr. Bárdos Péter vagy Rehákné Fehér Andrea

BEJELENTKEZÉS:

0036 -20-577-6607